«Σε τρία χρόνια θα είμαστε στο επίπεδο που πρέπει»

Τη δέσμευσή του ότι μέσα σε τρία χρόνια θα έχει κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και στο αποδεκτό επίπεδο λειτουργίας της εκπαίδευσης επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση της πολυαναμενόμενης διακομματικής Επιτροπής για τα Οικονομικά της Εκπαίδευσης.

Βασική προϋπόθεση της δέσμευσης, η λειτουργία και τα συμπεράσματα της επιτροπής.

Εργο της, «να συγκρίνει τις παροχές και τις αντίστοιχες δαπάνες των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ευρώπης και να τις αξιοποιήσει ως εργαλείο για να διαχειριστούμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας μας. Ωστε να επιτευχθούν, έτσι, δύο στόχοι: αφενός να διαμορφωθεί μια κοινή δεσμευτική βάση των πολιτικών δυνάμεων για ένα επίπεδο εκπαιδευτικών παροχών, αφετέρου να έχουμε πια στα χέρια μας ένα εργαλείο που θα μας βοηθάει να γνωρίζουμε τις ανάγκες βελτίωσης του συστήματος και το αντίστοιχο κόστος των αλλαγών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η Παιδεία είναι ένα αντικείμενο υψηλής κοινωνικής σημασίας. Η ίδια η κοινωνική διάσταση της εκπαιδευτικής πολιτικής μάς αναγκάζει να μην ξορκίζουμε τις διαφωνίες. Ακόμη και τις συγκρούσεις. Δεν μπορούμε, λοιπόν, μα και δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε στα πάντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα βασικά».

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αφού τόνισε ότι πρόκειται για μια «επιτροπή όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι που μας έχουν υποδειχθεί από όλα τα κόμματα της Βουλής, εκτός της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ», συμπλήρωσε πως «η κουλτούρα της συναίνεσης δεν πρόκειται να καθιερωθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, όλοι δέχτηκαν ότι υπάρχουν δειλά μεν αλλά πραγματικά στάδια μιας συναίνεσης στα θέματα της εκπαίδευσης και αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πολύ καλά συμβάντα της νέας χρονιάς».

Στην επιτροπή συμμετέχουν εμπειρογνώμονες και καθηγητές ειδικευόμενοι στα οικονομικά, αρκετοί εξ αυτών δραστηριοποιούμενοι στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Άννα Ανδριτσάκη

 

http://www.efsyn.gr/arthro/se-tria-hronia-tha-eimaste-sto-epipedo-poy-pr...

Dates: 
13/02/2017 - 11:00
Add to Calendar