Παρέμβαση ΣτΕ για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, θα κρίνει εάν ήταν αξιοκρατικές ή όχι οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
 
Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έπειτα από σχετικό αίτημα των ενδιαφερομένων «τράβηξε» από τα Διοικητικά Εφετεία την υπόθεση, καθώς αφορά πολλούς, προκειμένου να δικαστεί με τη διαδικασία του νόμου 3900/2010 ως πρότυπη δίκη.

Η όποια απόφαση εκδοθεί από το ΣτΕ για την υπόθεση αυτή θα αποτελέσει τον «πιλότο» στις υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια και έχουν το ίδιο νομικό θέμα.
 
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες κυρώθηκαν οι από 6-9-2016 και 23-9-2016 οριστικοί πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαφόρων κλάδων ΠΕ στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, σχολικού έτους 2016-2017, κατά το σκέλος που «εντάσσονται στους αντίστοιχους πίνακες (και προτάσσονται έναντι των αιτούντων/επιτυχόντων σε παρελθόντες διαγωνισμούς ΑΣΕΠ), λόγω μοριοδότησης, εκπαιδευτικοί μη συμμετασχόντες ή μη επιτυχόντες σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, εκ μόνης της προϋπηρεσίας τους».
 
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ που αποφάσισε να εισαχθεί προς εκδίκαση η επίμαχη υπόθεση ως πρότυπη δίκη, επισημαίνει ότι με αυτήν την αίτηση «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα, με συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων, της συμφωνίας προς τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας του εφαρμοσθέντος ήδη και για το σχολικό έτος 2016-2017 προβλεπόμενου στο άρθρο 9 του ν. 3848/2010 μεταβατικού -μέχρι την ενεργοποίηση του αντίστοιχου πάγιου συστήματος του ν. 3848/2010, το οποίο προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ- συστήματος προσλήψεως αναπληρωτών εκπαιδευτικών από ισχύοντες και ανανεούμενους πίνακες, στους οποίους περιλαμβάνονται (και) υποψήφιοι μοριοδοτηθέντες μόνο λόγω προϋπηρεσίας και χωρίς προηγούμενη συμμετοχή ή επιτυχία σε προγενέστερο διαγωνισμό ΑΣΕΠ».

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Χρήστος Κάτσικας

 

http://www.efsyn.gr/arthro/paremvasi-ste-gia-tis-proslipseis-anapliroton...

 

Dates: 
20/03/2017 - 08:00
Add to Calendar