Error message

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in eval() (line 1 of /home/epaideia/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα

Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Στο ιστορικό κτίριο επί της Δομοκού 2 στον Σταθμό Λαρίσης στεγάζεται η μεγαλύτερη δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης.

 

Σε έναν πολυσύχναστο χώρο οι επισκέπτες μπορούν να μελετήσουν ήρεμα στα δύο αναγνωστήρια που προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να εξερευνήσουν τους 65.000 τίτλους ποικίλης θεματολογίας που διαθέτει και να δανειστούν όποιον από αυτούς θέλουν.

Ο δανεισμός είναι δωρεάν, ενώ μέλη της μπορούν να γίνουν κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής, όχι μόνο του δήμου Αθηναίων.

 

Ιnfo: Δομοκού 2, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πέμ., Παρ. 09:00-19:00, Τετ. 09:00-15:00, Σάβ. 09:00-14:00)

www.opanda.gr

 

(Κεντρική εικόνα από τη βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου, για πληροφορίες δείτε παρακάτω)

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά

Αρχειακές συλλογές παλαιοτύπων του 16ου αιώνα, 600 χάρτες, χειρόγραφα, πειραϊκό αρχείο και εφημερίδες της κυβέρνησης ήδη από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του ελληνικού κράτους, είναι μόνο μερικά από εκείνα που μπορεί κανείς να αναζητήσει και να μελετήσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά.

 

Οι αναγνώστες της έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν δωρεάν μερικούς από τους 100.000 τόμους που συγκεντρώνει. Η βιβλιοθήκη έχει δημιουργήσει μεγάλη λέσχη ανάγνωσης, ενώ διοργανώνει και συχνά σεμινάρια δημιουργικής γραφής και εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ιnfo: Ελευθερίου Βενιζέλου 22, Πειραιάς

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:00-19:00

 

Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη

Η μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων που λειτουργεί σε μουσείο στην Ελλάδα ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη. Ο κεντρικός φορέας της διαθέτει πολλά παραρτήματα, καθώς κάθε τμήμα του μουσείου χρησιμοποιεί πλέον τη δική του συλλογή βιβλίων για την καλύτερη λειτουργία του.

 

Τέτοια παραρτήματα έχουν δημιουργηθεί στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα που περιλαμβάνει 7.500 τόμους βιβλίων, στο τμήμα Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας που έχει 6.000 τόμους, στα Ιστορικά Αρχεία με 10.000 τόμους, στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής με 4.500 τόμους, στα Φωτογραφικά Αρχεία με 6.000 τόμους και στο Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» με 7.500 τόμους.

 

Οι βιβλιοθήκες δεν είναι δανειστικές, αλλά δίνουν τη δυνατότητα παροχής φωτοτυπιών, φωτογραφιών και ψηφιακών εκτυπώσεων, ενώ υπάρχει επίσης μηχανογραφημένος online κατάλογος.

Ιnfo: Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας

Ωράριο λειτουργίας: Τετ., Παρ. 10:00-18:00, Πέμ., Σάβ. 10:00-00:00, Κυρ. 10:00-16:00

www.benaki.gr

 

 

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Σε ένα νεοκλασικό στην Πλάκα, δίπλα στα προσωπικά αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάση από το γραφείο του στο Μόντε Κάρλο και τη θαλαμηγό του, στα οποία περιλαμβάνεται και το εμβληματικό πιάνο της Μαρίας Κάλλας, είναι συγκεντρωμένες μερικές από τις πιο σπάνιες και δυσεύρετες συλλογές αρχείων, εκδόσεων και έργων τέχνης που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

 

Πριν από λίγες ημέρες το Ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ακριβώς δίπλα στη βιβλιοθήκη ένας χώρος που θα φιλοξενήσει κατ' αποκλειστικότητα το Αρχείο Καβάφη.

 

Παράλληλα, μετά την πολύ πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών ψηφιοποίησής του, αναγνώστες και αναλυτές μπορούν να εξερευνούν με ένα κλικ στην ιστοσελίδα του ιδρύματος το σύνολο των έργων του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.

 

Ιnfo: Λεωφόρος Αμαλίας 56, Πλάκα

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο κοινό μέσα από τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση.

Προγραμματισμένες επισκέψεις που απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς, φοιτητές και ερευνητές μπορούν να οργανωθούν κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος. Όλες οι επισκέψεις είναι δωρεάν.

www.onassis.org


 

Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων μπορεί κανείς να μελετήσει, να εξερευνήσει και να λάβει γνώση όλων των κοινοβουλευτικών εργασιών κατά τη διάρκεια των ετών. Σήμερα, λόγω του μεγάλου όγκου των συλλογών, των πρακτικών και των βιβλίων που καλύπτουν το πεδίο των κοινωνικών και των ιατρικών επιστημών, η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε δύο κτίρια.

 

Διαθέτει σπάνια ντοκουμέντα στα οποία το κοινό έχει πρόσβαση, ενώ εξαιρετικά χρήσιμο είναι το εκτενέστατο αρχείο ελληνικών εφημερίδων που διαθέτει και χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Κεντρική Βιβλιοθήκη, Κοινοβούλιο

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00 - 20:30, Σάβ. 09:00-14:00

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τρ. 09:00-18:00, Τετ., Πέμ., Παρ. 09:00-15:00, Σάβ. 09:00-14:00

library.parliament.gr

 

Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ

H βιβλιοθήκη του Ελληνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ καλύπτει μεγάλο μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα του 19ου, του 20ού και του 21ου αιώνα.

 

Περιέχει πάνω από 100.000 τίτλους λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και ημερολογίων, τα οποία, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, αποτελούν σημαντικές πηγές γνώσης σχετικά με την οικονομική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων εκείνων των περιόδων. Ξεχωρίζει η συλλογή των σχολικών βιβλίων από τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους.

 

Στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, μάλιστα, από τον Οκτώβριο του 2015 μπορεί κανείς με ένα κλικ να εξερευνήσει συνολικά 6.000 βιβλία, έναν πλούτο ανεκτίμητης αξίας.

Ιnfo: Αγίου Ανδρέου 5, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Τρ., Πέμ. 09.00-14.00

www.elia.org.gr

 

 

 

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε από τον διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιο στεγάζεται σε έναν πολύ όμορφο χώρο, ακριβώς απέναντι από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

 

Οι επισκέπτες της, πέρα από βιβλία των οποίων η ιστορία εντοπίζεται ακόμα και στον 15ο αιώνα ‒ο συνολικός αριθμός των τίτλων ξεπερνά τους 125.000‒, μπορούν να δουν από κοντά χάρτες των θαλασσών 500 και πλέον ετών, πίνακες εμπνευσμένους από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, ακόμα και το στεφάνι με το οποίο οι Μεσολογγίτες έθαψαν τον φιλέλληνα λόρδο Βύρωνα.

 

Ιnfo: Σουηδίας 61, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ. Παρ. 09:00-17:00, Πέμ. 09:00-20:00, Σάβ. 09:00-14:00)

www.ascsa.edu.gr

 

Βιβλιοθήκη Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου Σίνα, δίπλα σε σπάνια τηλεσκόπια στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στην οποία μπορεί κανείς να εξερευνήσει ένα πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων, περιοδικών και εκδόσεων σημαίνουσας αστρονομικής αξίας.

 

Μεταξύ αυτών, το ιστορικό βιβλίο του Χρύσανθου Νοταρά Εισαγωγή εις τα γεωγραφικά και σφαιρικά που εκδόθηκε το 1716 στο Παρίσι.

 

Ιnfo: Λόφος Νυμφών, Θησείο

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10:00-15:00

www.noa.gr

 

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Λασκαρίδου

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδου χωρίζεται σε δύο τμήματα: στη δανειστική και στην ιστορική.

 

Στην ιστορική, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στην Ακτή Μουτσοπούλου, είναι συγκεντρωμένα τα 250.000 βιβλία, μεταξύ των οποίων μερικά πολύ σπάνια από τα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας που είναι διαθέσιμα σε ερευνητές και επιστήμονες.

 

Η δανειστική βιβλιοθήκη, από την άλλη, διαθέτει 30.000 τίτλους με ιδιαίτερη έμφαση στο ναυτικό κομμάτι, ενώ για να δανειστεί κανείς πρέπει να καταλάβει ένα ποσό της τάξεως των 15 ευρώ κάθε χρόνο.

Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-17:00

Δανειστική Βιβλιοθήκη, Κουντουριώτου 173, Πειραιάς

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00 - 20:00, Σάβ. 09:00-14:00

www.laskaridisfoundation.org

 

 

 

Ειδικών Ενδιαφερόντων

Athens Comics Library

Ελληνικά κόμικς, αμερικανικά graphic novels, ευρωπαϊκά BD, ακόμη και γιαπωνέζικα manga υπάρχουν στα ράφια τους διαφορετικής αυτής βιβλιοθήκης που στεγάζεται εδώ και μερικά χρόνια στο πέτρινο κελάρι ενός ιστορικού κτιρίου αρχιτεκτονικής του Ερνέστο Τσίλερ στο Impact Hub Athens.

 

Γύρω από τα βιβλιοστάσια υπάρχει αναγνωστήριο, ωστόσο οι επισκέπτες του μπορούν να δανειστούν επί πληρωμή πολλά από τα κόμικς μέχρι και για δύο βδομάδες. Εκτός των άλλων, διαθέτει τίτλους που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ιnfo: Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή

Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 16:00-20:00, Σάβ. 12:00-16:00

www.athenscomicslibrary.gr

 

Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Αν από μόνη της η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί παρακαταθήκη του ελληνικού και όχι μόνο κινηματογράφου, με αρχεία και ντοκουμέντα ήδη από τις απαρχές του, στη βιβλιοθήκη του μουσείου της φυλάσσονται όλα τα σενάρια, οι αφίσες και οι φωτογραφίες των ταινιών της.

 

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: 15.000 αυθεντικές φωτογραφίες, 800 αρνητικά φωτογραφιών, 2.600 αφίσες ελληνικών ταινιών και άλλες 1.500 ξένων, 40.000 τεκμήρια από συλλογές και καταλόγους ειδικών προβολών, φεστιβάλ, μονόφυλλα, 1.500 ακαδημαϊκοί κινηματογραφικοί τίτλοι και 5.000 περιοδικά.

Ιnfo: Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-15:00

www.tainiothiki.gr

 

Βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου

Στα βιβλιοστάσια της βιβλιοθήκης του Εθνικού Θεάτρου που στεγάζεται στο κτίριο ΡΕΞ συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο σπάνια ανέκδοτα ελληνικά θεατρικά έργα, αντίγραφά τους, ακόμα και ντοσιέ απ' τα πορτρέτα των ηθοποιών που έπαιξαν σ' αυτά και παρτιτούρες ορισμένων παραστάσεων που δόθηκαν στο θέατρο.

 

Οι επισκέπτες της μπορούν να παρακολουθήσουν βιντεοσκοπημένα όλα τα έργα από το 1995 και μετά, ενώ έχει ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου μοναδικό υλικό που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει παλιά προγράμματα παραστάσεων, μέχρι και μερικές ηχογραφήσεις από το 1965.

 

Ιnfo: Φειδίου 5, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:00-16:00

www.n-t.gr

 

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Η βιβλιοθήκη του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής που στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής αποτελεί τη μεγαλύτερη μουσική βιβλιοθήκη της χώρας και συνάμα έναν πολυχώρο μελέτης, ανάγνωσης και παραγωγής μουσικής. Διαθέτει αναγνωστήριο 40 θέσεων, παιδική βιβλιοθήκη, αίθουσες μελέτης μουσικών οργάνων, η είσοδος στην οποία είναι ελεύθερη κατόπιν κράτησης στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού, και αίθουσες πολυμέσων.

 

Πληθωρικό είναι το αρχείο της βιβλιοθήκης, το οποίο συγκροτείται από 84.000 βιβλία και παρτιτούρες και 22.000 ηχογραφήσεις.

 

Δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να δανειστεί τίτλους μόνο με την εγγραφή του στο μητρώο της, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των έργων της είναι ψηφιοποιημένο, π.χ. το τεράστιο και εντυπωσιακό σε μέγεθος αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ιnfo: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πέμ. Παρ. 10:00-16:45, Τετ. 10:00-19:00

www.mmb.org.gr

 

Παιδικές Βιβλιοθήκες

Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Έναν ειδικό χώρο που απευθύνεται στα παιδιά του λεκανοπεδίου της Αττικής έχει δημιουργήσει ο δήμος Αθηναίων στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό.

 

Πάνω στα ράφια και στα τραπεζάκια που είναι σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας από 6 έως 15 ετών συγκεντρώνονται εκατοντάδες βιβλία που καλύπτουν όλο το φάσμα των γνώσεων, επιτραπέζια παιχνίδια ακόμα και υπολογιστές για πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

 

Η βιβλιοθήκη πραγματοποιεί αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία, ενώ παραμένει δανειστική.

Ιnfo: Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι

Ωράριο Λειτουργίας: Τρ., Παρ. 12:00-19:00, Τετ., Πέμ. 09:00-15:00, Σάβ. 10:00-14:00

www.opanda.gr

 

Παιδική Βιβλιοθήκη Εθνικού Κήπου

Μέσα στον Εθνικό Κήπο, λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος βρίσκεται μια «κρυμμένη» βιβλιοθήκη για παιδιά.

 

Σε ένα μικρό πέτρινο σπίτι δίπλα στα δέντρα και τις φυλλωσιές βρίσκεται ένας χώρος που διαθέτει δύο αναγνωστήρια και μια αίθουσα παραμυθιού, παιδικών κατασκευών και μουσικής ακρόασης.

 

Η πλειονότητα των βιβλίων, το σύνολο των οποίων σήμερα φτάνει τα 6.000, είναι στα ελληνικά, δεν λείπουν όμως και τα ξενόγλωσσα.

Ιnfo: Εντός του Εθνικού Κήπου

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-5:00

<a class="fb" target="_blank" title="Share με αυτή την εικόνα στο Facebook" data-cke-saved-href="https://m.facebook.com/dialog/feed?app_id=158950974176520&link=https://w... href="https://m.facebook.com/dialog/feed?app_id=158950974176520&link=https://w... "target="_blank" style="color: rgb(0, 100, 151); font-family: awsome; margin-right: 4px; margin-left: 4px; vertical-align: middle; text-align: center; font-size: 16px; display: inline-block !important; width: auto !important;">

Πανεπιστημιακές

Βιβλιοθήκη ΑΣΚΤ

Σε έναν υπερσύγχρονο χώρο, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη, φιλοξενείται από τον Ιανουάριο του 2017 η νέα βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

 

Πάνω στα νέα σιδερένια βιβλιοστάσια έχουν τοποθετηθεί οι 64.000 τίτλοι βιβλίων που ανήκουν στην παλιότερη σχολή εικαστικών τεχνών στη χώρα, οι 5.000 τόμοι οπτικοακουστικού υλικού και οι 510 τίτλοι περιοδικών, εκ των οποίων αρκετοί είναι ενεργοί.

 

Η νέα διώροφη βιβλιοθήκη καλύπτει 4.780 τ.μ., ενώ στον πρώτο όροφο μπορεί κανείς να μελετήσει στα αναγνωστήρια, στις μικρότερες περιοχές μελέτης, ακόμη και στον αίθριο με τα μαρμάρινα τραπέζια.

Ιnfo: Πειραιώς 256, Άγ. Ι. Ρέντης

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Πέμ. 8:30-19:00, Παρ. 8:30-16:00

www.library.asfa.gr

 

 

Βιβλιοθήκη Παντείου

Στο κεντρικό νεοκλασικό κτίριο του Παντείου Πανεπιστημίου στεγάζεται μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στη χώρα.

 

Η βιβλιοθήκη δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές του Παντείου αλλά είναι προσβάσιμη σε όλους, ενώ είναι φτιαγμένη έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει από κάθε σημείο οπτική επαφή και με τα τέσσερα διαζώματά της, συνολικής έκτασης 1.900 τ.μ.

 

Οι 95.000 τίτλοι βιβλίων της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μελέτης από την Ιστορία μέχρι και τη λογοτεχνία, ενώ, πέραν της επιτόπιας έρευνας και της φωτοτύπησης, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου έχουν το δικαίωμα δανεισμού συγγραμμάτων.

 

Ιnfo: Λεωφόρος Συγγρού 136, Καλλιθέα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:00-20:00

www.library.panteion.gr

 

Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Τον περασμένο Ιανουάριο εγκαινιάστηκε η ενοποιημένη πια Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

 

Οι μέχρι πρότινος 16 βιβλιοθήκες των 12 τμημάτων της που λειτουργούσαν παράλληλα συνενώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ένα νεόδμητο κτίριο συνολικά 7.500 χιλιάδων τ.μ. παραπλεύρως της Σχολής, η οποία συνδέεται μαζί της μέσω μιας πεζογέφυρας.

 

Ο όγκος των 500.000 βιβλίων είναι τεράστιος και δίνει τη δυνατότητα σε αναγνώστες και φοιτητές να αναζητήσουν και να μελετήσουν τίτλους βιβλίων από μια ευρεία γκάμα ακαδημαϊκών κατευθύνσεων, από τη φιλολογία και την Ιστορία μέχρι τις θεατρικές σπουδές.

Ιnfo: Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:30-15:30

phil.lib.uoa.gr

 

Πηγή: Lifo.gr

Dates: 
Tuesday, 2 April, 2019 - 09:30