Απόψεις

Είμαι η μητέρα του Γιάννη και θέλω να δεις πώς είναι η ζωή μου με ένα αυτιστικό παιδί

Η Αδα Σταματάτου είναι η μητέρα του Γιάννη. Ο Γιάννης είναι 19 χρόνων και είναι αυτιστικός. Η Αδα έχει αποφασίσει να μην κρύβεται, να συζητάει, να μοιράζεται τις εμπειρίες. Για τον εαυτό της, για το καλό της δικής της οικογένειας και για όλους τους άλλους που ντρέπονται και κάνουν σαν να μην υπάρχει.

Greek

Η εκπαίδευση έναντι της δημοσιονομικής εξυγίανσης

Ο​​ταν, επιτέλους, οι γονείς και οι μέλλοντες γονείς των φοιτητών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ συνέλθουν από τη σημερινή παραζάλη και αντιληφθούν σε τι πραγματικά αποβλέπει η εκτροπή της εκπαίδευσης από τον νόμο Διαμαντοπούλου πίσω στον νόμο-πλαίσιο του 1982, θα θυμώσουν πάρα πολύ με τους σημερινούς υπευθύνους.

Greek

Η εκπαίδευση δεν είναι ατομική υπόθεση

​​Ο διάλογος σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία αποκάλυψε πόσο στενή αντίληψη έχουν μερικοί Ελληνες για τα οφέλη της εκπαίδευσης

Greek

Υπουργός ή σχολάρχης;

Σ​​τον χαμό που ακολούθησε με τη δήλωση του κ. Νίκου Φίλη για τις «πενταροδεκάρες» χάθηκε μια εξίσου ενδιαφέρουσα ατάκα. «Εμείς», είπε, «θα κριθούμε στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου».

Greek

Καλή τύχη παιδιά

Όλα άρχισαν το Σεπτέμβρη που ξεκίνησα τη Β’ Λυκείου. Γύρισα μια μέρα από το σχολείο και έλειπε ο υπολογιστής μου. Στη θέση του ήταν η φιλόλογος θεία μου: «Θες στ’ αλήθεια να δώσεις Πανελλήνιες; Αν ναι, ξέχνα το αυτό για δυο χρόνια». Το ξέχασα. Όπως και τις βόλτες, τις εκδρομές, τα κορίτσια, την τηλεόραση, τα «εξωσχολικά» βιβλία, τις συναυλίες. Όλα. Για δύο χρόνια διάβαζα. Ατελείωτα. Μέρες, νύχτες, σαββατοκύριακα, Πάσχα, Χριστούγεννα, γιορτές, γενέθλια. Έκανα υπομονή, ήθελα να περάσω στο Πανεπιστήμιο και ήμουν έτοιμος να θυσιάσω τα πάντα. Και τα θυσίασα. Και ήμουν καλός. «Του δεκαεννιά».

Greek

Πώς γίνονται οι καλοί μαθητές

Το αργότερο από τη στιγμή που ένα παιδί ή μάλλον μια οικογένεια αρχίζει την εκπαιδευτική της σταδιοδρομία, τη στιγμή δηλαδή που περνάει την πόρτα του πρώτου εκπαιδευτικού ιδρύματος, που είναι ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο αρχίζει για πολλούς γονείς η αγωνία του πώς θα τα πάει το παιδί στο σχολείο. Πριν καλά-καλά τα παιδιά μάθουν να κρατάνε στα χέρια τους το μολύβι για να ζωγραφίσουν ανθρωπάκια, το μυαλό των γονιών τους επεξεργάζεται επιλογές σχολείων, συνδυασμούς εκπαιδευτκών δραστηριοτήτων, ξένων γλωσσών, μέσων που βοηθούν στην μάθηση.

Greek

Τα ελληνικά πτυχία εκτός Ευρώπης

Σύγχρονες μελέτες ανθρωπολόγων αποδεικνύουν ότι για ένα διάστημα στην ιστορία ο σύγχρονος άνθρωπος συνυπήρξε με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ πριν ο τελευταίος εξαφανιστεί. Ο ιστορικός του μέλλοντος στα θέματα εκπαίδευσης θα αποδείξει κάτι αντίστοιχο, ότι στην Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα συνυπήρξαν δύο είδη ανθρώπων χωρίς «γενετική» συγγένεια.

Greek

Πανελλαδικές: Οδηγίες προς δοκιμαζόμενους γονείς

Το savoir vivre των πανελλαδικών:
1. Αγχώνουμε τον υποψήφιο, ώστε να μπει στη διαδικασία να μελετήσει εντατικά. Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύεται ο ευρύτερος οικογενειακός και φιλικός μας κύκλος.
2. Απαγορεύονται οι απολαύσεις, κυρίως για τον υποψήφιο, αλλά και για το περιβάλλον του.
3. Η μόνη αποδεχτή απόλαυση είναι γαστριμαργικής φύσης και αναμένεται να οδηγήσει σε εικόνα διατροφικής διαταραχής.
4. Ο καλός υποψήφιος κοιμάται λίγο.

Greek

Pages