Εκπαιδευτικοί

Subscribe to Εκπαιδευτικοί feed
Ο διαδικτυακός τόπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας
Updated: 49 min 55 sec ago

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης

Fri, 24/02/2017 - 14:44

Αρ. Πρωτ. 1139

Αθήνα 24/02/2017

Προς

Τον Υπουργό  Παιδείας

κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο

 

Θέμα: Παράταση για την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων. Όπως, ίσως ήδη, γνωρίζετε το σύστημα βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας και είναι αδύνατη η υποβολή αιτήσεων μετάθεσης από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.

Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να δοθεί παράταση για την υποβολή των αιτήσεων μετάθεσης. Παράλληλα Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους συναδέλφους να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά μέσω τηλεομοιοτυπικών συσκευών (FAX) και να μην θεωρείται απαραίτητη η ηλεκτρονική υποβολή τους.  

 

Οι ανακοινώσεις του Σ.Ε.Β. για την εκπαίδευση και ο στόχος για τη διάλυση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας

Thu, 23/02/2017 - 11:12

Αρ. Πρωτ. 1138

Αθήνα 23/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Οι ανακοινώσεις του Σ.Ε.Β. για την εκπαίδευση και ο στόχος για τη διάλυση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας

 «Η έξοδος από την κρίση ξεκινάει στα θρανία», έχει ως τίτλο η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από τον Σ.Ε.Β. αλλά τα «καλά νέα» σταματούν στη διατύπωση αυτή. Οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις που ακολουθούν, δεν σηματοδοτούν τίποτε άλλο από τον στόχο για τη διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.

Η έκθεση και οι προτάσεις του Σ.Ε.Β., διόλου τυχαία όπως αποδεικνύεται,  ήρθαν ως φυσική συνέχεια των  τοποθετήσεων του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Σχολείων στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ως κυρίαρχη φιλοσοφία και επιδίωξη έχουν την  επέλαση της άκρατης επιχειρηματικότητας μέσα στα σχολεία, «δείχνοντας» προς την ιδιωτική εκπαίδευση και το σχολείο της «ελεύθερης» αγοράς.

Κάτω από έναν επιστημονικοφανή μανδύα εμφανίζονται, μέσω των προτάσεων, η κατασυκοφάντηση του δημόσιου σχολείου και η απαξίωση των εκπαιδευτικών λειτουργών και του καθημερινού αγώνα τους για τους μαθητές τους, με στόχο την αλλαγή τοπίου στο χώρο της εκπαίδευσης, αφού:

 • «Ελευθερία» επιλογής σχολείου σημαίνει κρατική χρηματοδότηση των ιδιωτικών σχολείων (βλέπε voucher), υποβάθμιση ή/και κλείσιμο μεγάλου αριθμού δημόσιων σχολείων.
 • «Καλύτερη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων, ώστε να αυξηθούν οι μέσες ώρες διδασκαλίας και να μειωθούν οι ανάγκες για έκτακτους εκπαιδευτικούς» σημαίνει πως Ο ΣΕΒ και ο ΣΙΣ ζητούν εντατικοποίηση εργασίας - αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών (χωρίς φυσικά αύξηση αποδοχών), κάτι που, όπως κυνικά ομολογείται, θα σηματοδοτήσει ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό στις προσλήψεις αναπληρωτών. Αυτό σε συνδυασμό με την αναφορά ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία είναι κατά 30% μεγαλύτερος από ότι στα ιδιωτικά «φωτογραφίζει»  απολύσεις εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. 
 • Η αναφορά «η αναλογία δασκάλων προς μαθητές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή» (θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΙΣ ζήτησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αύξηση της αναλογίας εκπαιδευτικού - μαθητή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από 1:25 σε 1:28) σημαίνει υποβιβασμό ή/και κατάργηση σχολικών μονάδων (και βέβαια δραστικό περιορισμό των αναγκών σε εκπαιδευτικούς). Φυσικά, αποκρύπτουν εντέχνως πως Δημόσια Σχολεία –Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια– λειτουργούν διάσπαρτα σε όλη τη χώρα (ηπειρωτικές, ορεινές, νησιωτικές περιοχές), εν αντιθέσει με τα ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν μονάχα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
 • Η παντελώς ψευδής «διαπίστωση» ότι το κόστος μισθοδοσίας κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, υψηλότερα του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, ακόμα και στα χρόνια της κρίσης μας κάνει να απορούμε με το θράσος τους τη στιγμή που στα χρόνια των μνημονίων έχει χαθεί πάνω από το 40% των εισοδημάτων μας ενώ ταυτόχρονα οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλότερα αμειβόμενων στις χώρες του ΟΟΣΑ. Η πρότασή τους είναι, σαφέστατα οι, ακόμα μεγαλύτερες,  περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών.
 • Η πρόταση για «αύξηση της εμπλοκής των τοπικών αρχών» σε συνδυασμό με τη διαπίστωση για «ασφυξία του κράτους στη λειτουργία των σχολείων» παραπέμπει στο γνωστό ζήτημα του «περάσματος των δημόσιων σχολείων στους Ο.Τ.Α. (είναι πολύ πρόσφατη η σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ για τα νηπιαγωγεία), κάτι που όπου εφαρμόστηκε έκλεισαν σχολεία και οι μισθοί των εκπαιδευτικών εξανεμίστηκαν. Η σκοπιμότητα της πρότασης των σωτήρων – ιδιωτών δεν κρύβεται.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. υπερασπιζόμενο το δημόσιο σχολείο, τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση καταδικάζει τις αντιεκπαιδευτικές «προτάσεις» του Σ.Ε.Β. και τα ψεύδη που τις «στηρίζουν». Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και όλη την κοινωνία σε επαγρύπνηση και δράση  για την αποτροπή της εφαρμογής των σχεδίων για τη διάλυση του πολύτιμου κοινωνικού αγαθού της δημόσιας εκπαίδευσης.

 

 

Διευκρίνιση για τη συμμετοχή στη στάση εργασίας της 23/2/2017

Wed, 22/02/2017 - 14:29

 Αρ. Πρωτ. 1134

Αθήνα 22/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Διευκρίνιση για τη συμμετοχή στη στάση εργασίας της 23/2/2017 

Έπειτα από πολλά αιτήματα – ερωτήματα Συλλόγων προς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε σχέση με τη δυνατότητα συμμετοχής των συναδέλφων – συναδελφισσών που εργάζονται σε ολοήμερα σχολεία, διευκρινίζουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές (όταν οι Σύλλογοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κηρύξουν επιπλέον στάση εργασίας) οι παραπάνω συνάδελφοι μπορούν να κάνουν χρήση και των δυο στάσεων που κήρυξε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. 12-2 και 2-4 (4ωρη στάση εργασίας).

Από τη Δ.Ο.Ε. 

Διάθεση λεωφορείου/ων για τη μετακίνηση προς το Υπουργείο Παιδείας

Wed, 22/02/2017 - 14:01

 

Αθήνα 22/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Διάθεση λεωφορείου/ων για τη μετακίνηση προς το Υπουργείο Παιδείας

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προκειμένου να διευκολύνει τη μετακίνηση των συναδέλφων προς το Υπουργείο Παιδείας για τη συμμετοχή τους στην αυριανή κινητοποίηση (με δεδομένη την 24ωρη απεργία των μέσων μεταφοράς), έχει φροντίσει για τη μίσθωση λεωφορείου/ων.

Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ. από την Πλατεία Ομονοίας (επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου).

Από τη Δ.Ο.Ε. 

Κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 και κάλεσμα στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στις 2 μ.μ. και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Τρίτη, 21/02/2017 - 15:25

Αθήνα 21/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

  Θέμα: Κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 και κάλεσμα στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στις 2 μ.μ. και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα που απευθύνουν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία για συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 2 μ.μ. καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με κεντρικό αίτημα την πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών και κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, κηρύσσει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (12-2 και 2-4) για εκείνη την ημέρα και καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις συγκεντρώσεις.

Από τη Δ.Ο.Ε. 

Για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων

Τρίτη, 21/02/2017 - 14:30

Αρ. Πρωτ. 1132

Αθήνα 21/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων 

Έπειτα από την έκδοση του Π.Δ. 111/2016 το οποίο τροποποιεί το Π.Δ. 50/1996 και αφορά στις «Μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» θεσπίζεται νέα κατηγοριοποίηση για τις σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας κύκλος συζητήσεων σχετικά με το ζήτημα της κατάταξης των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κατηγορίες μετάθεσης – μοριοδότησης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι η πολιτική των σχεδόν μηδενικών διορισμών και τον όλο και λιγότερων μεταθέσεων που εφαρμόζει, εδώ και χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με τις  μεταθέσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν φέτος, ούτε βέβαια σε τι είδους οργανικές θα πραγματοποιηθούν. Με την εφαρμογή του νέου ολοήμερου σχολείου και του νέου ολοήμερου νηπιαγωγείου έχουν εξαφανιστεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχουν δημιουργηθεί τεχνητά πλεονάσματα σε εκπαιδευτικούς.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η μοριοδότηση των σχολικών μονάδων αποτελεί εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, αφού αφορά υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις), οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή των συναδέλφων. Η διαδικασία θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά ώστε να μπορέσουν να διορθωθούν στρεβλώσεις και λάθη, τα οποία έχουν αναδειχτεί στα προηγούμενα χρόνια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες (Υπουργείο, υπηρεσιακά συμβούλια, σύλλογοι εκπαιδευτικών) να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το συγκεκριμένο θέμα δεν προσφέρεται ούτε για αντιπαραθέσεις ούτε για πολιτικά ή μικροπαραταξιακά παιχνίδια. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε και να φανούμε αντάξιοι του ρόλου μας.

Μπαίνοντας στην ουσία, θεωρούμε ότι τα κριτήρια αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων θα πρέπει να αναδεικνύουν την ανάγκη της στήριξης και ενίσχυσης των ολιγοθέσιων και δυσπρόσιτων σχολείων της υπαίθρου καθώς και των συναδέλφων που υπηρετούν σε αυτά. Σημαντικό, επίσης, βήμα είναι  η εξίσωση των μορίων των σχολείων της πρωτοβάθμιας με αυτά της δευτεροβάθμιας όταν λειτουργούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνονται υπόψη παράμετροι και τοπικές ιδιαιτερότητες όπως:

 • η οργανικότητα/λειτουργικότητα της σχολικής μονάδας,
 • το γεωγραφικό ανάγλυφο,
 • οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές,
 • η απόσταση από την έδρα της διεύθυνσης εκπαίδευσης,
 • η απόσταση και η προσβασιμότητα σε δημόσιες δομές παροχής υγειονομικής περίθαλψης,
 • το είδος του συγκοινωνιακού μέσου πρόσβασης στη σχολική μονάδα,  η συχνότητα των υπαρχόντων δρομολογίων κλπ.

   Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα :

 • Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να εισηγηθεί , ως αφετηρία, τα δυσπρόσιτα σχολεία τα οποία θα λάβουν 14 μόρια καθώς και τον ανώτατο αριθμό μορίων που θα έχει ο κάθε Νομός, λαμβάνοντας  υπόψη τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον κάθε τόπο.   
 • Να καταργηθεί το άρθρο 4 και να τροποποιηθεί το άρθρου 5 του Ν.4283/2014 που προβλέπει το διπλασιασμό των μορίων συνθηκών διαβίωσης σε όσους υπηρετούν για 2 συνεχόμενα έτη σε σχολεία κατηγορίας Θ και Ι (για την πρωτοβάθμια) και αντίστοιχα ΙΑ και ΙΒ (για τη δευτεροβάθμια).
 • Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. να αφουγκραστούν τους συναδέλφους μέσα από διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων και να συνεργαστούν με τους αιρετούς για να υπάρχει ενιαία έκφραση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η όλη διαδικασία θα τεθεί υπό την αιγίδα της Δ.Ο.Ε. η οποία θα προχωρήσει σε πραγματοποίηση περιφερειακών συνδιασκέψεων όπου θα συζητηθεί το θέμα της αναμοριοδότησης και όλων των ζητημάτων που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα. 
 • Με δεδομένο τον ενιαίο χαρακτήρα του ζητήματος για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και τοπικών Ε.Λ.Μ.Ε. και η Δ.Ο.Ε. σε συνεργασία με την Ο.Λ.Μ.Ε. θα πρέπει να εισηγηθούν το σκεπτικό που θα διακατέχει τις διαδικασίες.
 • Τα Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε πρώτο επίπεδο και στη συνέχεια τα Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. σεβόμενα τη διαβούλευση των στελεχών και των συλλογικοτήτων, θα πρέπει να εγκρίνουν, συμφωνήσουν, τροποποιήσουν, την κεντρική εισηγητική πρόταση για τα δυσπρόσιτα και για το ανώτατο όριο μορίων και να διαμορφώσουν συνολική πρόταση σε επίπεδο περιφέρειας.
 • Το Κ.Υ.Σ.Π.Ε., τέλος, θα πρέπει  να εγκρίνει το τελικό προϊόν της πανελλαδικής διαβούλευσης, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να θεσμοθετήσει.

Η διαδικασία για τη δημιουργία εντός αντικειμενικού, διαχρονικού, δίκαιου, ενιαίου συστήματος μοριοδότησης των σχολικών μονάδων απαιτεί οργανωμένη συζήτηση, συλλογή στοιχείων απ’ όλη την επικράτεια, διαμόρφωση μαθηματικού αλγορίθμου και έλεγχό του για πιθανές στρεβλώσεις και αστοχίες. Ταυτόχρονα απαιτεί και χρόνο. Είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή του από τη φετινή σχολική χρονιά είναι αδύνατη. Αδύνατη υπάρχει κίνδυνος να είναι γενικότερα αν δεν ανατραπεί η πολιτική της συρρίκνωσης και του κακώς εννοούμενου «εξορθολογισμού» στη δημόσια εκπαίδευση, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια οργανικών θέσεων και την υποβάθμιση σχολικών μονάδων κάτι που οδηγεί τόσο σε μηδενικές μεταθέσεις όσο και σε μηδενικούς μόνιμους διορισμούς. Σε κάθε, όμως, περίπτωση η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει και, βέβαια, να μην αφορά μόνο το σύστημα μοριοδότησης των σχολικών μονάδων αλλά το σύνολο του συστήματος με τις απαραίτητες παρεμβάσεις (π.χ. περιπτώσεις που εντάσσονται στο άρθρο 13 του Π.Δ. 50/1996, πρόβλεψη για μονογονεϊκές οικογένειες κ.λ.π.).

Η Δ.Ο.Ε. στηριγμένη στο πλαίσιο των αγώνων του κλάδου για την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του δημόσιου σχολείου, θα συμβάλλει στην όλη διαδικασία με όλες τις δυνάμεις της στη βάση της ανατροπής των πολιτικών που οδηγούν στη συρρίκνωσή της και τη δημιουργία των προϋποθέσεων πραγματοποίησης των χιλιάδων μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών.

 

Συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.

Δευτέρα, 20/02/2017 - 15:37

Αρ. Πρωτ. 1130

Αθήνα 20/02/2017

Προς

1. Τον Υπουργό Παιδείας 

κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο

2. Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.


Θέμα: Συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.

 

Συνάντηση με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. στην Ελλάδα πραγματοποίησε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

 

Στόχος της συνάντησης ήταν η, όσο το δυνατό πληρέστερη, ενημέρωση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δράσεων της Ύπατης Αρμοστείας σε σχέση με το σημαντικό ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, για τον σχεδιασμό που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη σχολική χρονιά καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί.

 

Από την πλευρά μας ενημερώσαμε σχετικά με το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί (λειτουργικών δαπανών, τεράστιων ελλείψεων, εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ένταξης των μαθητών, επιθέσεις από ακραία στοιχεία κλπ.) αλλά και για τον σχεδιασμό της Ομοσπονδίας για τη διεύρυνση του διαλόγου και την υποστήριξη δράσεων σχετικά με το ζήτημα με όλους τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία.

 

Η αναλυτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε οδηγεί το Δ.Σ. στα παρακάτω, πρώτα, συμπεράσματα:

 

 • Η εκπαίδευση των προσφύγων έχει αντιμετωπιστεί από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας με εξαιρετική προχειρότητα και απουσία βασικού εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Η μη ενημέρωση της Αρμοστείας από την πλευρά του Υπουργείου ότι η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρικτικών δομών όπως οι Τάξεις Υποδοχής δεν λειτουργούν, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 • Τη στιγμή που σε συζητήσεις επί του θέματος εμπλέκονται διάφοροι φορείς ξένοι, σε πολλές περιπτώσεις, με το αντικείμενο της εκπαίδευσης και κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι Μ.Κ.Ο. (που πιστοποιούνται από το Ι.Ε.Π. για το ρόλο τους στη μη τυπική εκπαίδευση) οι εκπαιδευτικοί (Πρωτοβάθμια Σωματεία και Δ.Ο.Ε. καθώς και Σύλλογοι Διδασκόντων) δεν καλούνται σε κανένα βαθμό να εκφράσουν την άποψή τους για κάτι που απαιτεί την ουσιαστικότατη εμπλοκή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άνευ περιεχομένου δέσμευση του κ. Υπουργού Παιδείας στην πρώτη και μοναδική συνάντησή του με τη Δ.Ο.Ε. την 1η Δεκεμβρίου 2016 ότι άμεσα θα ακολουθούσε κύκλος συναντήσεων με πρώτη αυτή σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

 • Ο αριθμός των παιδιών που εντάσσονται αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση (σε Δ.Υ.Ε.Π. και πρωινά τμήματα) είναι εξαιρετικά μικρός (μόλις το 7% των προσφυγόπουλων σε ΔΥΕΠ και γύρω στο 3% σε πρωινά τμήματα).

 • Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία Δ.Υ.Ε.Π. στα νησιά όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες αλλά ούτε και οργανωμένο σχέδιο (δεν είναι γνωστό, τουλάχιστο) για το πού πρόκειται να εγκατασταθούν αν αποφασιστεί να φύγουν από εκεί.

 • Δεν υφίσταται καμία διαδικασία διάγνωσης του βαθμού εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών αλλά ούτε και ανίχνευσης για την ύπαρξη εκπαιδευτικών ανάμεσα στους πρόσφυγες. 

 

Από την πλευρά τους οι κ.κ. Πασσά, Σαββοπούλου και Διονυσοπούλου  ενημέρωσαν το Δ.Σ. για τη δράση της Ύπατης Αρμοστείας, τονίζοντας ότι:

 

 • Η στόχευση της Αρμοστείας δεν είναι αποσπασματική αλλά επιδιώκεται η δόμηση του συστήματος εκπαίδευσης των προσφύγων σε σταθερή βάση σύμφωνη με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

 • Ο ρόλος της (που υφίσταται και δραστηριοποιείται από το 1952) είναι επικουρικός και πάντα σε συνεργασία με την πολιτεία. Μέχρι πρόσφατα ήταν συμβουλευτικός αλλά με τη σημερινή κρίση έχει εξελιχθεί και σε επιχειρησιακό.

 • Έχει πολύ ενεργό ρόλο στη διαδικασία της στέγασης των προσφυγικών οικογενειών σε οικήματα εκτός δομών φιλοξενίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 • Ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων εντός του δημόσιου σχολείου είναι το Υπουργείο Παιδείας με την Ύπατη Αρμοστεία να συμβάλλει αλλά όχι να αποφασίζει και να φροντίζει, από κοινού με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για το υλικοτεχνικό τμήμα της διαδικασίας.

 • Είναι στη διάθεση της Δ.Ο.Ε. για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων πληροφόρησης αλλά και την ενεργό συμμετοχή σε δράσεις που θα αναλάβει η Δ.Ο.Ε το επόμενο χρονικό διάστημα σχετικά με το ζήτημα.

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί στοιχειώδη υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να ορίσει άμεσα συνάντηση όπου θα μας ανακοινωθεί αναλυτικά ο σχεδιασμός (εάν υπάρχει) του Υπουργείου σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Παράλληλα, με βάση ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ., θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από συναντήσεις και πρωτοβουλίες για το θέμα ώστε το ζήτημα να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού εκπαιδευτικού σχεδιασμού και όχι ευκαιριακό πεδίο έντασης που ως θύματα έχει εκπαιδευτικούς και κυρίως τα ίδια τα παιδιά. 

 

   

Καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση κατά συναδέλφων

Δευτέρα, 20/02/2017 - 11:53

Αρ. Πρωτ. 1129

Αθήνα 20/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση κατά συναδέλφων

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., καταδικάζει την σωματική και λεκτική βία που δέχτηκαν, ο διευθυντής και μια εκπαιδευτικός του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ. Κερατσινίου Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», εντός του Α.Τ. Κερατσινίου όπου είχαν κληθεί να προσέλθουν σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, η οποία εκδόθηκε μετά από αίτηση της οικογένειας μαθητή. 

 

Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί η στάση της αστυνομίας, η οποία κάλεσε ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές, παρά το γεγονός ότι αυτό δε συνηθίζεται για ευνόητους λόγους, δίχως να φροντίσει να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς για την παρουσία των γονέων οι οποίοι, όμως, ήταν ενημερωμένοι για την αντίστοιχη παρουσία των εκπαιδευτικών. Μπροστά στα μάτια των αστυνομικών και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση, ο πατέρας επιτέθηκε στον έκπληκτο διευθυντή και ο γιος του στην εκπαιδευτικό και το δικηγόρο της. 

 

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους οποίους και στηρίζουμε ηθικά, νομικά και συνδικαλιστικά.

 

Τονίζουμε ότι καμιά τέτοια συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται δεν κάμπτει τις αντιστάσεις μας. Ως επιστήμονες εκπαιδευτικοί κατέχουμε μεθόδους για την επίλυση διαφορών και διαφωνιών που προκύπτουν εντός του σχολείου με γνώμονα τις παιδαγωγικές αρχές, τις καλές σχέσεις με τους γονείς και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων.

 

Οι εκπαιδευτικοί υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο σχολείο, υπερασπιζόμενοι τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των παιδιών και σε κανένα δεν επιτρέπεται να προσβάλει το ήθος και το φιλότιμό τους πολύ δε περισσότερο να ασκεί βία εναντίον τους. 


Από τη Δ.Ο.Ε. 

 

Κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 και κάλεσμα στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στις 2 μ.μ.

Fri, 17/02/2017 - 16:24

Αθήνα 17/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 και κάλεσμα στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στις 2 μ.μ.

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα που απευθύνουν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία για συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 2 μ.μ. με κεντρικό αίτημα την πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών και κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, κηρύσσει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (12-2 και 2-4) για εκείνη την ημέρα και καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά. 

Από τη Δ.Ο.Ε.

Επιθέσεις κατά εκπαιδευτικών σε Ικόνιο, Περιστέρι, Κερατσίνι

Fri, 17/02/2017 - 09:49

 Αρ. Πρωτ. 1128

Αθήνα 17/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Επιθέσεις κατά εκπαιδευτικών σε Ικόνιο, Περιστέρι, Κερατσίνι


Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με αφορμή διαφόρων ειδών επιθέσεις (φραστικές, νομικές κλπ.) που δέχονται οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων στο Ικόνιο, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και αλλού από μερίδα γονέων, καθώς και την ένταση που βιώνουν, καθημερινά σχεδόν, μετά την ένταξη των προσφυγόπουλων στα συγκεκριμένα σχολεία, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 

Στηρίζουμε τις/τους συναδέλφους με όλους τους τρόπους (συνδικαλιστικά, νομικά, ηθικά) για οποιαδήποτε περίπτωση πράξεων που θίγουν την προσωπικότητά τους, δυσκολεύουν ή παρακωλύουν το παιδαγωγικό τους έργο ή θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στον εργασιακό τους χώρο. Η προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών και η παρέμβαση στο πώς και τι θα διδάσκουν αποτελεί ανοιχτή πρόκληση για την εκπαιδευτική κοινότητα. Πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται με έναυσμα την εκπαίδευση των μαθητών προσφύγων στη δημόσια εκπαίδευση.

 

Καταδικάζουμε τις φραστικές επιθέσεις, που έχουν δεχτεί από μερίδα γονέων προσπαθώντας να φορτώσουν στις/στους εκπαιδευτικούς τις όποιες πολιτικές ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας, έχουν προκύψει μετά τον ερχομό των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Κάνουμε σαφές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση πως οι εκπαιδευτικοί δεν τρομοκρατούνται από πρακτικές που παραπέμπουν στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του κλάδου. 

 

Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο σχολείο, υπερασπιζόμενες/οι τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των παιδιών.

 

Εκπαιδευτικό Συνέδριο Δ.Ο.Ε. – Π.Ο.Ε.Δ. με θέμα «Η εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση»

Thu, 09/02/2017 - 15:25

Αρ. Πρωτ. 1075

Αθήνα 09/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Εκπαιδευτικό Συνέδριο Δ.Ο.Ε. – Π.Ο.Ε.Δ. με θέμα «Η εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση».

Συνάδελφοι

            To Συνέδριο Δ.Ο.Ε.-Π.Ο.Ε.Δ. το οποίο για πολλά χρόνια αποτέλεσε θεσμό κοινής επιστημονικής αναζήτησης και δράσης των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών της Ελλάδας και της Κύπρου υπήρξε και αυτό, όπως η εκπαίδευση συνολικά, θύμα της εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων. 

Τη φετινή συνδικαλιστική χρονιά έπειτα από επικοινωνία που είχε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αυτό της αδελφής Ομοσπονδίας της Κύπρου, Π.Ο.Ε.Δ., αποφασίστηκε να  πραγματοποιηθεί  στη  Λευκωσία της Κύπρου,  τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα, εκπαιδευτικό συνέδριο με θέμα «Η εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση».

Στο συνέδριο μπορεί να πάρει μέρος ένας αντιπρόσωπος από κάθε Σύλλογο, ο οποίος θα επιλεγεί με διαδικασίες που ο Σύλλογος θα ορίσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των κάθε συνέδρου είναι η, εκ των προτέρων, έγκαιρη υποβολή στη Δ.Ο.Ε. της εισήγησης με την οποία πρόκειται να τοποθετηθεί  στο συνέδριο εκπροσωπώντας τον Σύλλογό του. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων στα στρογγυλά τραπέζια συζήτησης και επεξεργασίας των θεμάτων.           

Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, των συνέδρων, καλύπτονται από τον τοπικό Σύλλογο.

Ο κάθε σύλλογος θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το αργότερο, να γνωστοποιήσει στην Ομοσπονδία, τη συμμετοχή του και να καταθέσει εγγράφως την εισήγησή του μέχρι 15 Μαρτίου. Καμιά άλλη συμμετοχή δεν θα γίνει δεκτή μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας.

Με νεότερο έγγραφό μας θα σας ενημερώσουμε για το ακριβές πρόγραμμα και τις θεματικές των τραπεζιών συζήτησης του συνεδρίου, τις ημέρες και ώρες αναχώρησης και επιστροφής καθώς επίσης και για όλες τις υπόλοιπες διαδικαστικές λεπτομέρειες.

 

Νέα μείωση των εσόδων λειτουργίας των σχολείων. Φόρος 29% στα έσοδα των σχολικών επιτροπών

Thu, 09/02/2017 - 15:11

Αρ. Πρωτ. 1074

Αθήνα 09/02/2017

Προς

1. Υπουργό Εσωτερικών

κ. Σκουρλέτη Πάνο 

2. Υπουργό Παιδείας 

κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο

3. Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής           Δημόσιων Εσόδων

κ. Πιτσιλή Γιώργο

Κοιν.

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Νέα μείωση των εσόδων λειτουργίας των σχολείων. Φόρος 29% στα έσοδα των σχολικών επιτροπών

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, εδώ και χρόνια έχουν μειωθεί πάνω από 50%, από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Συχνά, κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί δήμοι δεν αποδίδουν τις λειτουργικές δαπάνες όπως οφείλουν ή κινούνται με αδιαφανείς διαδικασίες επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των σχολείων.

Μέρος της οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων, αποτελούν τα έσοδα από  την εκμίσθωση των κυλικείων (από τους μαθητές και τους γονείς τους δηλαδή) που είναι εξαιρετικά μειωμένα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των οικογενειών.

Όμως με νέα εγκύκλιο της Ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων (ΔΕΑΦ Β 1016062 ΕΞ 2017/1.2.17) τα έσοδα αυτά θα φορολογούνται ως εισόδημα από …επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 29% και μάλιστα αναδρομικά!!

Οι συνέπειες της εφαρμογής αυτής της εγκυκλίου θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τη λειτουργία των σχολείων, αφού αφενός θα μειωθούν τα έσοδα από τις, πενιχρές, λειτουργικές δαπάνες, αφετέρου η προσπάθεια να μεταφερθεί το κόστος στα κυλικεία θα αναγκάσει πολλά από αυτά να κλείσουν.

Απαιτούμε:

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου

Την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας.

Διεκδικούμε

Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την πλήρη κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των σχολείων,  στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης του δημόσιου σχολείου.

 

Κήρυξη στάσης εργασίας για αιρετούς Βαϊνα και Χρόνη

Δευτέρα, 06/02/2017 - 18:14

Αθήνα 06/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Κήρυξη στάσης εργασίας για αιρετούς Βαϊνα και Χρόνη

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (13:00-16:00) στηρίζοντας τους συναδέλφους Γιώργο Χρόνη και Παντελή Βαϊνά, που δικάζονται στις 7 Φεβρουαρίου 2017, για τη δράση τους ως αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Από τη Δ.Ο.Ε. 

Παράταση της διαδικασίας υποβολής προτάσεων για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων

Fri, 03/02/2017 - 00:08

Αρ. Πρωτ. 1072

Αθήνα 02/02/2017

Προς

Τον Υπουργό Παιδείας 

κ. Κώστα Γαβρόγλου 

Κοιν.

Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Παράταση της διαδικασίας υποβολής προτάσεων για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων

 

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή η συζήτηση που αναπτύσσεται αυτό το διάστημα σε σχέση με την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων είναι εξαιρετικά σοβαρή και τα χρονικά όρια τα οποία έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι αρκετά στενά, θεωρούμε αναγκαία την παράτασή της ώστε ναμπορέσει να αναπτυχθεί σε πλήρη έκταση η όλη συζήτηση και να ληφθούν θετικές, για τους εκπαιδευτικούς, αποφάσεις.

Η παραπάνω πρόταση υποβάλλεται σε συνδυασμό με το δεδομένο ότι οι μεταθέσεις για το επόμενο σχολικό έτος είναι αδύνατον, ούτως ή άλλως, να πραγματοποιηθούν με βάση τις αλλαγές που θα υιοθετηθούν.

Τονίζουμε ότι για τη Διδασκαλική Ομοσπονδία κυρίαρχο είναι να σταματήσει η πολιτική της συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, κάτι που καθιστά και τη συζήτηση για τις μεταθέσεις διαδικασία δίχως περιεχόμενο αφού, επί της ουσίας, δεν παρουσιάζονται και δε διατίθενται οι οργανικές θέσεις που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίησή τους.  

 

Καλωσορίζουμε στα σχολεία τα παιδιά που διαμένουν στο Σχιστό

Wed, 01/02/2017 - 16:02

 

Αθήνα 01/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Καλωσορίζουμε στα σχολεία τα παιδιά που διαμένουν στο Σχιστό

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ κηρύσσει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12-2 και 2-4, στηρίζοντας τους συναδέλφους ώστε να βρεθούν στην υποδοχή των παιδιών στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου στο Πέραμα.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον ερχομό των παιδιών στα σχολεία μας, δάσκαλοι, γονείς μαθητές.

Κάνουμε τα σχολεία μας μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά αλληλεγγύης.

 

Συγκέντρωση  στη Λ. Δημοκρατίας (στάση ΤΕΕ του ΕΠΑΛ Ικονίου)   στις 12.30. (από Αθήνα Γ18 & Β18, από Πειραιά το 843)

 

Από τη Δ.Ο.Ε. 

Κήρυξη στάσης εργασίας για αιρετούς Βαϊνα και Χρόνη

Wed, 01/02/2017 - 15:58

 

Αθήνα 01/02/2017

Προς

Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Κήρυξη στάσης εργασίας για αιρετούς Βαϊνα και Χρόνη

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ κηρύσσει 2ωρη στάση εργασίας (12-2) στηρίζοντας τους συναδέλφους Γιώργο Χρόνη και Παντελή Βαϊνά, που δικάζονται στις 2 Φεβρουαρίου 2017, για τη δράση τους ως αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Από τη Δ.Ο.Ε.