Εκπαιδευτικοί

Subscribe to Εκπαιδευτικοί feed
Ο διαδικτυακός τόπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας
Updated: 1 hour 3 min ago

Για το πρόγραμμα σίτισης «σχολικά γεύματα»

Thu, 23/03/2017 - 14:03

Αρ. Πρωτ. 1198

Αθήνα 23/03/2017

Προς

1. Τον Υπουργό Παιδείας

κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

2. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα:  Για το πρόγραμμα σίτισης «σχολικά γεύματα»

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. και οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, είναι εκείνοι που σε όλα αυτά τα χρόνια που η οικονομική κρίση εξαθλιώνει την κοινωνία και φυσικά, πρώτα τα πιο ευαίσθητα μέλη της, τα παιδιά, έχουν αναδείξει το τεράστιας σημασίας ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών και έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την, κατά το δυνατό, αντιμετώπιση του φαινομένου. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με απόφασή του στις 12/12/2012 προχώρησε από κοινού με την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων στη συμβολική πράξη της κάλυψης (στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων) σε καθημερινή βάση και μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, του κολατσιού όλων των μαθητών Σχολείων που πρότειναν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, με το συνολικό ποσό των 60.000€.

Όλα αυτά τα χρόνια η πολιτεία αντιμετωπίζει το ζήτημα απολύτως αποσπασματικά, έχοντας μάλιστα εκχωρήσει την μέριμνα για προγράμματα σίτισης των μαθητών σε ιδιωτικούς φορείς, δίχως να είναι σε θέση να ελέγξει το αν όλα αυτά τα προγράμματα στοχεύουν πράγματι στην στήριξη των μαθητών ή τα κίνητρά τους είναι ξένα προς τη σχολική και κοινωνική πραγματικότητα.

Σε Υπουργική Απόφαση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Παιδείας στις 12 Ιανουαρίου 2017 ορίστηκε ότι επεκτείνεται το πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ώστε να αφορά τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Περάματος Αττικής, Τρικκαίων, Καβάλας καθώς και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Χαλκηδόνος του Ν. Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ημέρα, εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας έθετε ζητήματα όπως αυτό των υπευθύνων παραλαβής των γευμάτων στις σχολικές μονάδες οι οποίοι, όπως αναγράφεται με έμφαση «…πρέπει να ελέγχουν την ορθή τήρηση των θερμοκρασιών κατά την παραλαβή (ζεστά γεύματα θερμοκρασία μεγαλύτερη από 63 βαθμούς Κελσίου και κρύα σε θερμοκρασία μικρότερη από 4 βαθμούς Κελσίου)».

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η νέα, τροποποιητική αυτής της 12-1-2017, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Παιδείας με ημερομηνία  21 Μαρτίου 2017 η οποία προχωράει στην ευθεία καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών επεκτείνοντας τη λογική της προσφοράς έργου δίχως την προσμέτρησή του ως διδακτικό που επέβαλε και επέκτεινε (γιατί το φαινόμενο προϋπήρχε) η Υπουργική Απόφαση Φίλη για το Ενιαίο Ολοήμερο. Η Δ.Ο.Ε. έχει αναδείξει την αντίθεσή της κι έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για το γεγονός ότι η επίβλεψη της σίτισης των μαθητών στο ολοήμερο δεν  προσμετρείται σε όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιτηρούν τη διαδικασία.

Η νέα Υπουργική Απόφαση ορίζει το χρονικό διάστημα από 13.15 ως και 13.45 ως «Μετάβαση μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης στην-στις αίθουσα-ες σίτισης» και στη συνέχεια «Σίτιση για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα και συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης Σχολικά Γεύματα» παράλληλα, επί της ουσίας, με τη «Σίτιση -χαλάρωση για τους μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα».

Τα θέματα που προκύπτουν από το όλο εγχείρημα είναι πολλά και σημαντικά:

 • Πώς εκπαιδευτικοί του σχολείου εν ώρα μαθημάτων, όχι μόνο  θα παραλαμβάνουν τα γεύματα αλλά θα μπορούν, επιπλέον, να ελέγξουν «την ορθή τήρηση των θερμοκρασιών κατά την παραλαβή (ζεστά γεύματα θερμοκρασία μεγαλύτερη από 63 βαθμούς Κελσίου και κρύα σε θερμοκρασία μικρότερη από 4 βαθμούς Κελσίου) ;
 • Υπάρχουν ή όχι εγγυήσεις και πιστοποιημένες διαδικασίες αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό για τον έλεγχο της καταλληλότητας των γευμάτων;  Γιατί αυτό το έργο αλλά και η ευθύνη δεν είναι σε καμία περίπτωση αρμοδιότητα των εκπαιδευτικών.
 • Ποιος θα έχει την ευθύνη για, τυχόν, μη κατάλληλα γεύματα τα οποία ενδέχεται να βλάψουν την υγεία των μαθητών;
 • Ποιες είναι οι αίθουσες στις οποίες θα μεταβαίνουν οι μαθητές για να σιτιστούν; Μα φυσικά οι ίδιες αίθουσες στις οποίες λίγα λεπτά μετά θα πρέπει να συνεχίσουν το μάθημά τους τα παιδιά που μένουν στο ολοήμερο. Ιδιαίτερα σε μικρά σχολεία δεν θα υπάρχει σε καμία περίπτωση ή δυνατότητα να είναι άλλες. Επομένως τα παιδιά θα τρώνε το γεύμα τους επάνω σε θρανία αιθουσών διδασκαλίας και όχι στους απαραίτητους χώρους εστίασης που δε διαθέτουν τα σχολεία και λίγο μετά στα ίδια (με υπολείμματα φαγητών πιθανότατα, αφού το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί και τραπεζοκόμοι δεν υπάρχουν) θρανία, θα συνεχίζουν τις σχολικές τους δραστηριότητες.
 • Από ποιον μπαίνουν οι κανόνες λειτουργίας εντός των σχολικών μονάδων, από το Υπουργείο Παιδείας ή από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
 • Γιατί άλλαξε η πρόβλεψη της πρώτης Υπουργικής Απόφασης, τα παιδιά που δε συμμετέχουν στο ολοήμερο να παίρνουν το φαγητό στο σχόλασμά τους και να αποχωρούν;
 • Η επίβλεψη της σίτισης των μαθητών που δε φοιτούν στο ολοήμερο από τους εκπαιδευτικούς που θα επιλέξει ο σύλλογος διδασκόντων γιατί δεν υπολογίζεται ως διδακτικό ωράριο;
 • Γιατί, παρά τις δηλώσεις καλής θέλησης, δεν προχωρά το Υπουργείο Παιδείας σε ρύθμιση ώστε να προσμετρείται η ώρα της σίτισης στο ολοήμερο πρόγραμμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιτηρούν τη διαδικασία;

        Υπενθυμίζουμε, για μια ακόμη φορά στην, ασθενούς μνήμης αλλά και μειωμένης ευαισθησίας περί εργασιακών δικαιωμάτων, πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι, όπως έχουμε ήδη αναφέρει πολλές φορές, η γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου της Δ.Ο.Ε., σχετικά με το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών ξεκαθαρίζει το ότι « Όπως γίνεται δεκτό από την νομολογία, ώρες διδασκαλίας είναι αυτές, που παρέχονται εντός της τάξης (συμπεριλαμβανομένων και των διαλειμμάτων) και δεν μπορεί να υπερβούν κατά περίπτωση τις οριζόμενες από την παράγραφο 7α του άρθρου 13 του ν.1566/1985 ώρες διδασκαλίας…».

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα τη χθεσινή Υπουργική Απόφαση, να επαναφέρει αυτήν της 12-1-2017 που προέβλεπε τα παιδιά που δε συμμετέχουν στο ολοήμερο να παίρνουν το φαγητό στο σχόλασμά τους και να αποχωρούν ώστε να γευματίσουν στο σπίτι τους, αλλά και να επανεξετάσει συνολικά το ζήτημα από την άποψη της ανάληψης της ευθύνης για την ποιότητα και καταλληλότητα των γευμάτων από πραγματικά αρμόδιους και όχι από τους εκπαιδευτικούς. Είναι, επίσης, πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για διαμόρφωση χώρων εστίασης σε όλα τα σχολεία, της πρόσληψης τραπεζοκόμων και της ενίσχυσης των σχολείων με περισσότερο προσωπικό καθαριότητας. Η καταστρατήγηση δικαιωμάτων και η διατάραξη της σχολικής ζωής δεν είναι δείκτης άσκησης πολιτικής κοινωνικής ευαισθησίας. Τέλος τονίζουμε, για μια ακόμη φορά, πως το ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών δε λύνεται με αποσπασματικά και κακοσχεδιασμένα μέτρα αλλά με την άρση των πολιτικών της εξαθλίωσης των εργαζομένων που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία θα προχωρήσει και σε άλλες πρωτοβουλίες για το ζήτημα. Η Δ.Ο.Ε. υπερασπίζεται το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους τους μαθητές, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF

 

Ανακοίνωση για την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Thu, 09/03/2017 - 15:41

Αρ. Πρωτ. 1193

Αθήνα 08/03/2017

Προς

1. Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

2. Μ.Μ.Ε. 

 

Θέμα: Ανακοίνωση για την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

 

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 η πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Υπουργό Παιδείας καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου (για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων).

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε στον κ. Υπουργό όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. κάτι που είχε κάνει τόσο την 1η Δεκεμβρίου όσο και με την συνοπτική έκθεση προβλημάτων που είχε αποστείλει προς την πολιτική ηγεσία στις 21 Δεκεμβρίου 2016. Συγκεκριμένα:

•Αύξηση δαπανών για την παιδεία. Προβλήματα που παρουσιάζονται στη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων από τις παράνομες ενέργειες Δήμων.

•Άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση, προσδιορισμός του πότε θα γίνουν και πόσοι μόνιμοι διορισμοί.

•Κατάργηση των Υ.Α. για το ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα (ωράριο νηπιαγωγών, τεχνητά πλεονάσματα ωρών δασκάλων, ανάθεση μαθημάτων ειδικοτήτων, μείωση προσλήψεων αναπληρωτών, υποβάθμιση των μαθημάτων Γαλλικών και Γερμανικών, μη προσμέτρηση των ωρών σίτισης σε όλους τους εκπαιδευτικούς του ολοήμερου, κατάργηση του ενός υπεύθυνου ολοήμερου…).

•Κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης.

•Επιτακτική ανάγκη στήριξης της Ειδικής Αγωγής. Μόνιμος διορισμός των επί σειρά ετών αναπληρωτών. Αποσπασματικότητα ρυθμίσεων και δυσμενείς αποφάσεις σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα της Γενικής Εκπαίδευσης και των Ειδικών σχολείων.

•Απόδοση οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Αποκατάσταση κλίματος δικαίου και άρσης των αδικιών που δημιούργησαν οι παράνομες «υποχρεωτικές» μετατάξεις.

•Άρση των συγχωνεύσεων – καταργήσεων των σχολικών μονάδων και καθαρή τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσία σχετικά με το αν υπάρχει σχέδιο μείωσης των οργανικών θέσεων.

•Αλλαγή, με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες, της αναλογίας εκπαιδευτικού – μαθητών σε 1:20 στο δημοτικό σχολείο και 1:15 στο νηπιαγωγείο.

•Εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Π.Ε. με αυτό των εκπαιδευτικών της Δ.Ε.

•Αποκατάσταση του κλίματος εργασιακής ανασφάλειας για τους εκπαιδευτικούς

•Ανάγκη περιορισμού στο ελάχιστο των ελαστικών μορφών εργασίας. Τεράστια προβλήματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών  (άδειες, περίθαλψη, επίδομα θέσης ευθύνης, κλπ.) και ανάγκη της κατοχύρωσης ίσων δικαιωμάτων με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

•Εκπαίδευση παιδιών μεταναστών και επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η απουσία διαλόγου με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και ο «περίεργος» ρόλος των Μ.Κ.Ο.  – ανάγκη παρέμβασης του Υπουργείου για το απαράδεκτο και προσβλητικό για τους εκπαιδευτικούς κείμενο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

•Απουσία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με την ευθύνη της πολιτείας και ανάγκη επαναλειτουργίας της 2ετούς μετεκπαίδευσης για δασκάλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

•Δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων για επιμόρφωση στο Β’ επίπεδο

•Εκπαίδευση ελληνοπαίδων εξωτερικού και προβλήματα στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

•Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων στη βάση της ανάγκης της θεσμοθέτησης ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων.

•Αποδοχές και  συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα.

Πέρα από την ανταλλαγή απόψεων, για μια ακόμη φορά δεν δόθηκαν απαντήσεις στα σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν και δεν υπήρξαν δεσμεύσεις από την πλευρά του Υπουργείου. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας και φυσικά η κυβέρνηση είναι συνυφασμένη με τους σκληρούς περιορισμούς και τις περικοπές των μνημονίων.

Από τη συζήτηση που έγινε παραθέτουμε τις «απαντήσεις» που δόθηκαν στα αιτήματα του κλάδου:

•«Πρέπει να τελειώνει η εφαρμογή των μνημονίων στην εκπαίδευση», σύμφωνα με τον Κ. Υπουργό.

•Έχει δημιουργηθεί επιτροπή για τα οικονομικά της εκπαίδευσης, από την οποία καταγράφονται οι δαπάνες ώστε να μελετηθούν και να υπάρξει συνεννόηση κυβέρνησης και κομμάτων για τη χάραξη πολιτικής για το θέμα. Το όλο εγχείρημα έχει προοπτική τριετίας.

•Η αξιολόγηση σε πρώτο χρόνο θα είναι αξιολόγηση όλων των στελεχών της εκπαίδευσης (προϊστάμενες/οι νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, υποδιευθυντές, διευθυντές σχολείων και σχολικοί σύμβουλοι) και αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Η δέσμευση για αξιολόγηση έχει υπογραφεί από την Κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2015. Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι ο τρόπος υλοποίησης θα προκύψει έπειτα από διάλογο με τις Ομοσπονδίες και αναγνωρίζει ότι θα πρέπει προηγουμένως να καταργηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν.3848 και ΠΔ 152). 

•Η πολιτική ηγεσία δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα και αριθμό μόνιμων διορισμών. Γίνονται προσπάθειες να ισχύσει και για την επόμενη σχολική χρονιά το υπάρχον σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών και θα ανοίξει συζήτηση για σύστημα διορισμών και προσλήψεων, το οποίο σύμφωνα με τη γνώμη του Υπουργού, θα πρέπει να σέβεται την προϋπηρεσία των αναπληρωτών αλλά να δίνει και ελπίδες διορισμού σε όσους δεν έχουν καθόλου εργαστεί.

•Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι «πρέπει να δούμε το θέμα των δικαιωμάτων των αναπληρωτών», χωρίς και εδώ να δεσμευτεί για κάτι ουσιαστικό.

•Σχετικά με το ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, θα γίνει αποτίμηση της λειτουργίας τους δίχως αυτό να σημαίνει απαραίτητα και κινήσεις στην κατεύθυνση που θέτει η Δ.Ο.Ε. αν και η πολιτική ηγεσία δήλωσε πως διαφαίνεται θετική εξέλιξη στο αίτημά μας για προσμέτρησή της σε όλους όσους εμπλέκονται.

•Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο δεν ανοίγει ζήτημα ανακατάταξης των οργανικών θέσεων, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του δασκάλου, υπεύθυνου του Ολοήμερου. Αποτελεί όμως ένα θέμα που δημιουργεί φόβους, όπως δηλώθηκε, για το μέλλον

•Γίνεται προσπάθεια για επανεκκίνηση διαδικασιών επιμόρφωσης μέσω ενός εθνικού συστήματος επιμόρφωσης. Δεν δόθηκε καμία απάντηση εάν θα είναι εκτός ωραρίου των εκπαιδευτικών.

•Τα ζητήματα που σχετίζονται με τις μετατάξεις και την απόδοση οργανικών συσχετίστηκαν άμεσα με τις εκκρεμείς αποφάσεις δικαστηρίων και του ΣτΕ, ενώ δηλώθηκε πως όταν λήξουν αυτές οι διαδικασίες υπάρχει σχεδιασμός για την απόδοση οργανικών θέσεων, δίχως πάντως να γίνει ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το θέμα των συναδέλφων των κοινών ειδικοτήτων (κυρίως ΠΕ 11) των οποίων οι αιτήσεις μετάθεσης δεν είχαν ικανοποιηθεί το 2013 με το αιτιολογικό της μη ύπαρξης οργανικών θέσεων. Σε κάθε περίπτωση δηλώθηκε πως θα υπάρξει συμμόρφωση προς την απόφαση των δικαστηρίων. Στο ερώτημα τι θα συμβεί στην περίπτωση της δικαστικής δικαίωσης και στην πιθανότητα ενδεχόμενων μελλοντικών υπεραριθμιών, δηλώθηκε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται.

•Ως προς την Ειδική Αγωγή δεν απαντήθηκε πειστικά το ζήτημα των αποσπασματικών και αρνητικών ρυθμίσεων στις οποίες προχωρά συνεχώς το Υπουργείο.

•Τέθηκε από τον κ. Υπουργό το θέμα της ανάγκης να συζητήσουμε για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης κάτι που έχει θέσει και η Δ.Ο.Ε. πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς να τεθεί κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα.

•Για το ζήτημα, τέλος, της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, το Υπουργείο παρουσιάστηκε ανέτοιμο στο να μας επικοινωνήσει κάποιο σχέδιο και κάποιο προγραμματισμό ενώ παράλληλα φάνηκε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα εξαρτηθούν από την πολυθρύλητη απόφαση του ΣτΕ για τις επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον Γενικό Γραμματέα, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ενημερώθηκε σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου για το ζήτημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Από την πλευρά του Υπουργείου παρουσιάστηκε μια εξωραϊσμένη εικόνα. Η δική μας εκτίμηση είναι εντελώς αντίθετη. Από άποψη επιτελικού σχεδιασμού η κατάσταση βρίσκεται κυριολεκτικά στο μηδέν. Η προσχολική αγωγή δεν υπάρχει ως προοπτική παρά μόνον σε ελάχιστες περιπτώσεις. Οι τάξεις Υποδοχής δεν λειτουργούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Οι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται και οι οποίοι θα πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών θα πρέπει να εργάζονται με πλήρες και όχι μειωμένο ωράριο. Δεν αναφέρθηκε, αν και το ρωτήσαμε πολλές φορές, η ύπαρξη κάποιου σχεδίου ισοκατανομής των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Η στέγαση των προσφύγων όταν φεύγουν από τα κέντρα υποδοχής είναι θέμα του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη σχετικά με το τι θα γίνει με τους χιλιάδες ανθρώπους υο βρίσκονται κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί πως η πολιτική ηγεσία δεν έδωσε ικανοποιητική απάντηση σε κανένα από τα ζητήματα που θέσαμε. Το Υπουργείο οφείλει να απαντήσει πειστικά και όχι με τη διατύπωση καλών προθέσεων σε «καυτά» ζητήματα όπως η ανεργία που μαστίζει τους νέους εκπαιδευτικούς καθώς και η ποιοτική υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου εξ αιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης. Η υποβαθμισμένη από την πολιτεία δημόσια εκπαίδευση είναι ένα καζάνι που βράζει και τα ευχολόγια δεν αποτελούν λύση των προβλημάτων. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα συνεχίσει να αναδεικνύει όλα τα ζητήματα απαιτώντας άμεσες λύσεις, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου, των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών αναγκών των μαθητών.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF 

 

Επέκταση των ρυθμίσεων για τα στεγαστικά δάνεια και στους εκπαιδευτικούς

Δευτέρα, 06/03/2017 - 16:47

Αρ. Πρωτ. 1144

Αθήνα 06/03/2017

Προς

1. Το Υπουργείο Οικονομικών

Ταμείο Παρακαταθηκών

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

2. Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: «Επέκταση των ρυθμίσεων για τα στεγαστικά δάνεια και στους εκπαιδευτικούς» 

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προβλέπεται πάγωμα επιτοκίου, καταβολή μειωμένων δόσεων και παράλληλα επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών του ταμείου. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν λάβει συνάδελφοι εκπαιδευτικοί  από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως Δημόσια Αποκεντρωμένη Υπηρεσία και αργότερα ως τράπεζα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 2322/1995 και συνδυαστικά με το άρθρο 62 παρ. 6 του Ν.2214/1994, χορηγούσε στεγαστικά δάνεια προς Δημοσίους Υπαλλήλους και Υπαλλήλους Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Ν.Π.Δ.Δ., (Ο.Τ.Ε., Ο.Σ.Ε., Εκπαιδευτικοί, Στρατιωτικοί, Σώματα Ασφαλείας, Κληρικοί, Υπάλληλοι Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Ανάπηροι Πολέμου, κ.λ.π.) Τα στεγαστικά δάνεια των εκπαιδευτικών ήταν αρμοδιότητα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις στην κατηγορία Δημοσίων Υπάλληλων του Παρακαταθηκών, πρέπει για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης να συμπεριλάβουν και τις ανάλογες ρυθμίσεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες εκπαιδευτικούς  στεγαστικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη βάση των αντίστοιχων ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF 

 

Τοποθέτηση και δυνατότητα μετακίνησης - δικαιώματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Δευτέρα, 06/03/2017 - 16:19

Αρ. Πρωτ. 1143

Αθήνα 06/03/2017

Προς

1. Τον Υπουργό Παιδείας

κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο

2. Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Τοποθέτηση και δυνατότητα μετακίνησης - δικαιώματα αναπληρωτών  εκπαιδευτικών

 

Κύριε Υπουργέ,

με αφορμή έγγραφο αίτημα που σας απέστειλαν στις 8 και 21 Φεβρουαρίου, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χίου και Λήμνου σχετικά με τη μετακίνηση αναπληρωτή συναδέλφου από τη Λήμνο στη Χίο ώστε να είναι δυνατή η συνυπηρέτησή του με την, επίσης, αναπληρώτρια σύζυγό του, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., πέρα από την στήριξή του στο δίκαιο αίτημα των συναδέλφων και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών καθώς και στο αίτημα για τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας συνυπηρέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, θεωρεί πως είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση πλαισίου διαδικασιών το οποίο θα αφορά το εργασιακό καθεστώς και τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Είναι σαφές ότι κυρίαρχο αίτημα της Δ.Ο.Ε. αποτελεί η άμεση πραγματοποίηση των χιλιάδων, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, αφού τα τελευταία χρόνια και με την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και συνεχούς μετακίνησης από χρόνο σε χρόνο σε όλη τη χώρα. Οι επιπτώσεις τόσο στη ζωή τους όσο και στην ποιότητα της εκπαίδευσης, αφού δεν μπορούν να αποκτήσουν μια μόνιμη και σταθερή σχέση με τους μαθητές τους, είναι πολύ σοβαρές. 

Με βάση τα παραπάνω, αποτελεί ομόφωνη θέση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., η οποία έχει τεθεί σε όλους τους Υπουργούς Παιδείας τα τελευταία χρόνια, η θεσμοθέτηση ενός νομικού πλαισίου ικανού να διασφαλίσει ίσους όρους εργασίας για αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς. Θα πρέπει η πολιτεία, ως αποκλειστικά υπεύθυνη (με την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων, της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α.) για την όλο και πιο εκτεταμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, να αντιληφθεί ότι το καθεστώς που διέπει τους όρους πρόσληψης και εργασίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι, επιεικώς, απαράδεκτο.  

Η μη ταυτόχρονη και με πολλές μορφές (ως προς την πληρωμή και το ωράριο) πρόσληψη των αναπληρωτών αποτελεί το σημείο έναρξης της εφαρμογής ανισοτήτων και  αδικιών μεταξύ τους για να προχωρήσουμε στην  άνιση, σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, αντιμετώπισή τους σε θέματα επιδομάτων θέσης, αναρρωτικών και άλλων αδειών, μητρότητας και τα εργασιακά τους δικαιώματα συνολικά. Βασικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι τα εξής:

 • Δημοσιοποίηση όλων των κενών πριν γίνουν οι αιτήσεις των αναπληρωτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την έγκαιρη πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών. Τα μόνα κενά είναι εκείνα που προκύπτουν έκτακτα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα οποία όμως είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις ανάγκες που καλύπτουν οι αναπληρωτές.
 • Η πρόσληψη των αναπληρωτών να γίνεται σε όλα τα κενά στην α’ φάση και για την ειδική και για τη γενική αγωγή, με εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στις πρώτες περιοχές προτίμησής τους. Οι νέες φάσεις πρόσληψης να είναι μόνο για έκτακτα λειτουργικά κενά.
 • Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης) με προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων, αφού για χρήση άνω των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας παύει να προσμετράται. Επιπρόσθετα, οι εγκυμονούσες συναδέλφισσες δεν δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης ούτε άδεις ανατροφής παρά μόνο άνευ αποδοχών.
 • αξιοκρατική τοποθέτηση αναπληρωτών από τα Π.Υ.Σ.Π.Ε. με βάση τη σειρά τους στους πίνακες αναπληρωτών.
 • πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές, ίδια με των μόνιμων.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πρόκειται να σας θέσει αναλυτικά το ζήτημα και στην συνάντηση που θα έχει μαζί σας καθώς και με νεώτερο κείμενό του με την επιδίωξη η επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει με ένα πλαίσιο τέτοιο που δε θα διαιωνίζει αδικίες  και δεν θα διαχωρίζει τους  εκπαιδευτικούς.

 

Πατήστε ΕΔΩ  για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF 

Απαράδεκτη εξαίρεση των εκπαιδευτικών Π.Ε. 60 και Π.Ε. 70 από προκήρυξη για πρόσληψη σε θέσεις Π.Ε. Γραμματέων στα Δικαστήρια της χώρας

Δευτέρα, 06/03/2017 - 16:06

Αρ. Πρωτ. 1142

Αθήνα 06/03/2017

Προς

1. Τον Υπουργό Παιδείας

κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο

2. Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

Κοιν: Υπουργό Δικαιοσύνης

κ. Κοντονή Σταύρο

 

Θέμα: Απαράδεκτη εξαίρεση των εκπαιδευτικών Π.Ε. 60 και Π.Ε. 70 από προκήρυξη για πρόσληψη σε θέσεις  Π.Ε. Γραμματέων στα Δικαστήρια της χώρας 

 

 

 Κύριε Υπουργέ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές και έντονες  διαμαρτυρίες από αδιόριστους εκπαιδευτικούς Π.Ε. 60 και Π.Ε. 70, σας ενημερώνει και ταυτόχρονα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τα παρακάτω:

Με την προκήρυξη με αριθμό 1/23-1-2017 τεύχος ΑΣΕΠ , έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης πρόσληψης σε  θέση Π.Ε. Γραμματέων στα Δικαστήρια της χώρας οι πτυχιούχοι διαφόρων κλάδων.

Η πρώτη αυτή  προκήρυξη με αριθμό 1/23-1-2017 τεύχος ΑΣΕΠ ανακλήθηκε και στις 3 Μαρτίου εκδόθηκε η νέα προκήρυξη με την οποία, αρκετές ήταν οι κατηγορίες πτυχιούχων που προστέθηκαν στη διαδικασία της διεκδίκησης μιας θέσης Π.Ε. Γραμματέων στα Δικαστήρια της χώρας.

Με αυτή την εγκύκλιο, επίσης, διαπιστώσαμε ότι, σωστά, ικανοποιήθηκε επιθυμία πολλών πτυχιούχων φιλολογικών σχολών για ένταξη τους, όπως άλλωστε είχε γίνει και σε παλιότερους διαγωνισμούς. Κάνοντας μια αντιπαραβολή της ανακληθείσας απόφασης με τη νέα διαπιστώσαμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται, πλέον, μόνο οι φιλόλογοι αλλά και πτυχιούχοι των  τμημάτων ξένων γλωσσών, μουσικής, θεατρικών σπουδών καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων πληροφορικής και απόφοιτοι του τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (μόνο).

Δυστυχώς, όμως, δεν εντάσσονται δάσκαλοι και νηπιαγωγοί γεγονός που είναι έξω από κάθε λογική και δεν εξυπηρετεί τις αρχές της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης.

Εξ’ αιτίας των παραπάνω ζητάμε να παρέμβετε ουσιαστικά ώστε να εξεταστεί εκ  νέου το θέμα αυτό το οποίο για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι εξαιρετικής σοβαρότητας προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι ειδικότητες Π.Ε. 60 και Π.Ε. 70  στην προκήρυξη.

 

Πατήστε  ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF 

Πραγματοποίηση συνεδρίου Δ.Ο.Ε.-Π.Ο.Ε.Δ.

Fri, 03/03/2017 - 14:35

Αρ. Πρωτ. 1141

Αθήνα 03/03/2017

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Πραγματοποίηση συνεδρίου Δ.Ο.Ε.-Π.Ο.Ε.Δ.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει με το από 9-2-2017 έγγραφό μας, τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Π.Ο.Ε.Δ. αποφάσισαν τη διοργάνωση εκπαιδευτικού συνεδρίου το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 19 και 20 Απριλίου 2017.

Το συνέδριο θα έχει ως γενικό τίτλο «Η εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση». Κάτω από αυτόν τον τίτλο θα αναπτυχθεί σειρά θεματικών σχετικά με:

 • την προσχολική αγωγή
 • την εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο
 • την ειδική αγωγή και εκπαίδευση
 • το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών
 • τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
 • τη χρηματοδότηση και την οικονομική διάσταση της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου
 • την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών, των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού συστήματος
 • την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών
 • τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα
 • τα σχολικά βιβλία και το περιεχόμενό τους

Όλα τα παραπάνω είναι συνδεδεμένα με θα εξεταστούν υπό το πρίσμα πέντε αξόνων και συγκεκριμένα:

 • του πολιτικού
 • του κοινωνικού
 • του ανθρωπιστικού
 • του εκπαιδευτικού και
 • του συνδικαλιστικού

Στο αρχικό μας έγγραφο είχαμε καταστήσει σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ή των εκπροσώπων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών στο συνέδριο, είναι η ,εκ των προτέρων, έγκαιρη υποβολή στη Δ.Ο.Ε. της εισήγησης με την οποία πρόκειται να τοποθετηθεί  στο συνέδριο καθώς και η συμμετοχή στα στρογγυλά τραπέζια συζήτησης και επεξεργασίας των θεμάτων. Όπως γίνεται αντιληπτό από την παρουσίαση της θεματολογίας, η εισήγηση θα πρέπει να αποτυπώνει την οπτική του Συλλόγου επί αυτών των ζητημάτων και ο κάθε σύνεδρος θα πρέπει να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε σχέση με το κάθε ζήτημα στη διαδικασία των θεματικών ομάδων συζήτησης. Η προθεσμία για την αποστολή των εισηγήσεων προς τη Δ.Ο.Ε. (έπειτα από την παραπάνω ανάλυση) παρατείνεται μέχρι και την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017.

Σε σχέση με τη μετακίνηση και διαμονή των συνέδρων θα ισχύσουν τα παρακάτω:

 • τα έξοδα του ή των συνέδρων θα βαρύνουν τον κάθε Σύλλογο.
 • Για να είναι εφικτό το να επιβαρυνθούν οι Σύλλογοι με όσο το δυνατό λιγότερα έξοδα, η Δ.Ο.Ε. βρίσκεται σε συνεννόηση με ταξιδιωτικό γραφείο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι Σύλλογοι, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 να γνωστοποιήσουν στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τα ονόματα των συναδέλφων που θα συμμετέχουν ώστε να συμπεριληφθούν στο πακέτο το οποίο αφορά τη μετακίνηση και τη διαμονή με πρωινό. Για την παραλαβή των συνέδρων (που θα μετακινηθούν στο πλαίσιο της προαναφερόμενης συνεννόησης με τη Δ.Ο.Ε.) από το αεροδρόμιο της Λάρνακας προς Λευκωσία και το αντίστροφο κατά την αναχώρηση, τα γεύματα και δείπνα έχει μεριμνήσει το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Δ.
 • Η αναχώρηση για Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Απριλίου με αεροπορικές πτήσεις από Αθήνα  (10:35 π.μ.) και Θεσσαλονίκη (6:00 π.μ. με μετεπιβίβαση σε πτήση από Αθήνα στις 8:00 π.μ.). Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών θα γίνει συνεννόηση για την κατανομή των συνέδρων και στο ή στα ξενοδοχεία και θα εξεταστεί το αν είναι αναγκαία η χρήση και άλλων πτήσεων.
 • Η επιστροφή από Κύπρο πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Απριλίου με αεροπορικές πτήσεις (18:40 προς Αθήνα και 19:55 προς Θεσσαλονίκη).
 • Ημέρες εργασιών του συνεδρίου είναι η Τετάρτη 19 και η Πέμπτη 20 Απριλίου. Την Παρασκευή 21 Απριλίου όλοι οι σύνεδροι θα αναχωρήσουν από το ξενοδοχείο τους στις 8:00 π.μ. με  λεωφορεία ώστε να επισκεφθούν το Μουσείο Εκπαίδευσης της Π.Ο.Ε.Δ. στο χωριό Βάσα και στη συνέχεια θα φτάσουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για την αναχώρησή τους.

Για οτιδήποτε νεότερο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα φροντίσει για την έγκαιρη ενημέρωσης των Συλλόγων και των συνέδρων τους.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF 

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης

Fri, 24/02/2017 - 14:44

Αρ. Πρωτ. 1139

Αθήνα 24/02/2017

Προς

Τον Υπουργό  Παιδείας

κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο

 

Θέμα: Παράταση για την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων. Όπως, ίσως ήδη, γνωρίζετε το σύστημα βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας και είναι αδύνατη η υποβολή αιτήσεων μετάθεσης από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.

Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να δοθεί παράταση για την υποβολή των αιτήσεων μετάθεσης. Παράλληλα Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους συναδέλφους να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά μέσω τηλεομοιοτυπικών συσκευών (FAX) και να μην θεωρείται απαραίτητη η ηλεκτρονική υποβολή τους.